Паспортна інформація

Меморіальний будинок-музей М. М. Коцюбинського

Пам’ятка історії

Чернігівська обл., м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 2.

Загальний опис:

Невеликий одноповерховий дерев’яний будинок М. Коцюбинського стоїть у центрі подвір’я. Дах залізний, вікна прямокутні, цоколь цегляний, стіни дощані.

На стіні, біля парадного входу, біла мармурова меморіальна дошка (0,4×0,7 м) з написом: “Тут жив з 1898 до 1913 p. і написав найкращі твори Михайло Коцюбинський”. Вгорі над нею – ще одна меморіальна дошка (0,5×0,7 м) з написом:

“В цьому будинку 1911-1916 рр. провели свої юнацькі роки український державний діяч Ю.М. Коцюбинський та командир Червоного козацтва В.М. Примаков”.

Нa зовнішніх дверях, при вході в будинок – бронзова дощечка з вигравіруваним написом: “Михайло Михайлович Коцюбинський”.

Будинок, площа якого 120 м2, має 5 кімнат, кухню, 2 коридори, сіни. З парадного входу невеличкі сіни (4,3 м2) ведуть до передпокою (8,1 м2). В передпокої троє дверей, ліворуч – розташована спочивальня, праворуч – їдальня (23,3 м2, велике венеціанське вікно), прямо – кабінет-вітальня (29,6 м2, 3 вікна). В цих кімнатах відтворено меморіальний вигляд квартири письменника. В них розміщена експозиція музею.

В другій половині будинку живе нині дочка письменника – І.М. Коцюбинська. В будинку є окремий вхід, яким користується І. Коцюбинська. Меморіальна квартира письменника сполучена з кімнатами, де живе його дочка, через їдальню, двері з якої ведуть в невеличкий коридор (4,5 м2). Наліво з коридору – двері в кімнату матері (14,9 м2, 2 вікна), звідси двері наліво ведуть в іншу кімнату, дитячу (16,0 м2, 1 вікно). Направо з коридору ведуть двері в кухню (11,8 м2, 1 вікно), з кухні – до других вхідних дверей будинку.

Первинний вигляд пам’ятника зберігся.

Український радянський письменник, революціонер-демократ Михайло Михайлович Коцюбинський (1864-1913) останні 15 років свого життя – 1898-1913 – прожив у м. Чернігові, в невеликому будинку, купленому на власні кошти в кредит. Цей період життя був дуже плідним в творчості Коцюбинського. Він написав в Чернігові свої найкращі твори, такі як “Fata morgana”, “Дорогою ціною”, “Сміх”, “Персона грата”, “Тіні забутих предків”, “Коні не винні” та ін.

За його життя тут, на квартирі письменника, збиралися представники прогресивних кіл Чернігівщини, діячі літератури і мистецтва: М. Лисенко, Б. Грінченко, В. Самійленко, Д. Лук’янович, М. Чернявський, М. Вороний, молоді ще тоді поети П. Тичина, В. Еланський (Блакитний), І. Цитович, А. Казка та прогресивна молодь Чернігівщини.

Тут провів свої дитячі та юнацькі роки син письменника, видатний державний і військовий діяч Радянської України – Ю.М. Коцюбинський. Другом сім’ї Коцюбинських був В.М. Примаков, який навчався разом з Ю. Коцюбинським в Чернігівській гімназії, згодом він одружився на дочці М. Коцюбинського – Оксані.

Будинок М. Коцюбинського був місцем, де збиралася революційна молодь Чернігова. Тут друкувались відозви, спрямовані проти світової війни, переховувалась нелегальна література. У 1918 р. в будинку гайдамаки заарештували дружину письменника Віру Устимівну, як заложницю за її дітей, які в цей час працювали в підпіллі. Сюди потайки від гайдамаків приїжджала в 1918 р. Оксана Коцюбинська, яка за завданням партії підтримувала зв’язок між загонами Червоного козацтва та повстанським комітетом.

У 1919 р., під час денікінської окупації, дружина письменника – Віра Устимівна виїхала з Чернігова, передавши історичному музею В.В. Тарновського (нині Чернігівський історичний музей) всі меморіальні речі М. Коцюбинського.

Згодом будинок перейшов у відання Чернігівського губернського відділу народної освіти. Спочатку тут був клуб металістів, а з 1929 до 1933 року районна бібліотека імені М.М. Коцюбинського.

Зо постановою Народного комісаріату освіти УРСР у серпні 1934 року в будинку письменника було засновано (на матеріалах, що зберігалися в Чернігівському історичному музеї) і 8 листопада 1935 року відкрито літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського. В тому ж році на будинку була встановлена меморіальна дошка.

На початку Великої Вітчизняної війни експонати музею, рукописи та деякі особисті речі письменника були вивезені до м. Удіж (Башкирська АРСР). Після повернення з евакуації в 1944 році музей відновив свою роботу.

В 1958 році відкрито літературний музей у новому приміщенні. В 1972 p. на будинку встановлена друга меморіальна дошка.

Реставраційні роботи:

Капітальний ремонт проведено у 1966 р., а також в 1975 р.

Документація зберігається в науковому архіві музею М. Коцюбинського.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31.05.1971 р.

Охоронний № : 49.

Меморіальний будинок-музей М.М. Коцюбинського. Загальний вигляд.