2008 р. Архіви Галаганів повертаються на батьківщину

Олександр Волощук

Дата: 28.01.2008

Відомо, що в основі колекції Чернігівського обласного художнього музею лежить родинна колекція Галаганів. Вона зібрана членами цього знаного козацько-старшинського роду упродовж XVII-XVIII століть. Відрадно, що завдяки нащадкам славного роду Галаганів колекція музею поповнюється.

Зокрема, онука Миколи Миколайовича Галагана – Єлизавета Дмитрівна Блейк, що проживає в США, під час свого візиту до Чернігова передала музею оригінальні сімейні фото. Вони датовані 70-80-ми роками XIX століття.

А також унікальні фото краєвидів Сокиринців, зроблені в 1901 році П. Броком. Це готична каплиця і готичний місток, зимовий сад, види та інтер’єри палацу, іконостас церкви Святої Варвари.

Серед подарунків Єлизавети Блейк – ще одна сімейна реліквія. Картина із зображенням Миколи Костянтиновича і Софії Петрівни Ламздорф-Галаганів – представників восьмого покоління Галаганів, які жили в ХІХ столітті.

Як запевнила Є. Д. Блейк, під час наступного візиту до Чернігова вона привезе у дарунок музею ще кілька родинних портретів.

Якщо обіцяні твори займуть почесне місце в музейному зібранні, то в Чернігівському обласному художньому музеї будуть представлені портрети 10 поколінь роду Галаганів.

За інформацією директора музею Ірини Ральченко, до 25-річчя ЧОХМ існує цікавий проект видання двох каталогів: ікон, які зберігаються в експозиції та фондах музею та каталогу речей і документів з Галаганівської колекції.

Джерело: “Високий вал”