1989 р. Пам’ятка шукає господаря

Розділ веде Віктор Вечерський

4, Вознесенська церква з дзвіницею кінця XVII століття

Пам’ятка архітектури республіканського значення, охор. № 1735

(Чернівці, вул. Бориспільська, 13)

Стоїть на околиці міста, на цвинтарі колишнього села Гарячий Урбан, у мальовничій місцевості, серед ярів та пагорбів.

Маленька, дерев’яна, один із найцікавіших зразків культових споруд хатнього типу, поширеного на Буковині в XV – XVIII століттях. Три пірамідальні верхи її, що покривають квадратні бабинець і центральний зруб та гранчастий вівтар, сховані під високим чотирисхилим дахом. Стіни вівтарної частини потиньковано й побілено.

Дзвіниця – двохярусний четверик каркасної конструкції.

Вилучена з користування релігійної громади у 1980-х роках, передана на баланс новоствореного місцевого музею народної архітектури, який через брак коштів та віддаленість не в змозі загосподарити її. Постійно зачинена, бездоглядна, руйнується: протікає дах, деформуються зруби, без провітрювання основні конструкції уражені грибком.

Площа – 60 квадратних метрів. Після реставрації доцільно передати її місцевій релігійній громаді.

Джерело: Пам’ятки України, 1989 р., № 3, с. 39.