1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Деталь іконостаса Успенської церкви на Каличанці в Чернівцях. 1783 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 333.

Храм на Клокучці, очевидно, припав до вподоби, бо коли пізніше, в 1783 р. почали будувати храм Успення на Каличанці, то для нього взірцем була щойно розглянута церква. В ній такий самий одвірок, в ренесансних формах, такий же профільований контрналичник, що огортає зруб на рівні цоколю, такі ж суворі й величні форми, але пропорції зовсім інші, він менший, бо не повинен був конкурувати з собором. Описуваний зараз храм затишніший, хоча в інтер’єрі повторює всі особливості Троїцької церкви, крім вирізу, який не такий парадний; він прямокутний з уступами по боках, а в завершенні має гарні фігурні вирізи на верхній колоді.

Надзвичайна стилістична близькість архітектури та іконостасів в обох церквах дає підстави припустити, що обидві споруди виконала одна артіль теслярів, сницарів і малярів.

Інші два чернівецькі храми значно простіші, ніж щойно розглянуті, але мають добрі пропорції та виразний силует і органічно вписуються в ландшафт.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 337.