Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Чорна. Церква св. арх. Михайла, 1896 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 395.

Чорна Виноградівський район

Церква св. арх. Михайла. 1896. (УПЦ)

В 1751 р. є запис про дерев’яну, криту шинґлами церкву св. арх. Михайла, з вежею, з двома дзвонами, з двома свічниками – один з глини, другий з дерева, з “містними образами доста красно заосмотрену”.

Запис 1775 р. свідчить про стару дерев’яну церкву, поставлену парохіянами з найсильніших і найгрубших брусів, яка не потребує жодної репарації.

Тепер у селі стоїть мурована базилічна церква, спорудження якої, як згадують у селі, закінчили в 1888 р. Декан Берегівського і Виноградівського районів о. Даниїл Бендас у статті про церкву посилається на греко-католицьку газету “Келет” (Схід) від 11 грудня 1892 р., яка повідомляла про посвячення новозбудованого храму в Чорній на свято св. Михайла (тоді – 20 листопада).

Обряд освячення провів місцевий парох о. Василь Воленський: процесія з хрестами і хоругвами в присутності кількох тисяч вірників супроводжувала перенесення Святої Євхаристії із старої дерев’яної церкви на кладовищі до нової. Святу Літургію провів парох Текова о. Андрій Медвецький. Святкову проповідь виголосив богослов Ужгородської семінарії Нестор Воленський. Серед гостей були римо-католицький священик о. Юлій Духновський та управитель затисянського округу Янош Варґа. Багато зусиль до спорудження церкви доклали куратори Василь Регеці та Василь Кіфор, родини Кіфорів, Регеціїв, Чонків, Лобатіїв, Плисків, Барничків, Івашків, Тудовшіїв, Батериків, але головна заслуга належить новоселицькому пароху о. В. Воленському, який збудував муровані храми в обох філіях – Чорній та Хижі. Очевидно, різні дати освячення означають різні етапи завершення та оздоблення церкви. Останнє малювання інтер’єру здійснив В. Якубець у 1985 р.