2009 р. Закордон допоможе

Олександр Савоченко, Юлія Шипунова, Олександр Миронов

Обаму просять реставрувати школу, бо вона схожа на Білий дім

Вінничани проситимуть допомоги в Барака Обами. Учителі й учні однієї зі шкіл у селі Чорномині хочуть, щоб американський президент дав їм грошей на реставрацію навчального закладу. Він бо точнісінька копія Білого дому. Щоправда, це колишній маєток польського графа, і зводили його різні архітектори й за різних часів. Тепер у палаці школа, та стан будівлі – аварійний.

Точнісінька копія чи не головної американської будівлі розташована в селі Чорномині Піщанського району Вінниччини. Понад два століття тому поміщик Микола Чорномський забажав звести маєток. Задум утілював італійський архітектор Франческо Боффа. Зодчий понад усе хотів вразити провінційного графа, котрий не шкодував на це грошей. Нині будівля править за школу. І на резиденцію американського президента схожа лише ззовні. Стан сільського закладу – аварійний.

Анастасія Остапчук, учениця чорноминської школи: Я хочу звернутися до президента Білого дому для того, може, йому буде небайдужа доля нашої школи – двійника Білого дому.

Уперше вчителі та учні школи написали листа Біллові Клінтону. Президентові Сполучених Штатів надіслали касету з відеозаписом – просили допомогти зберегти палац. Проте відповіді не отримали. Удруге селяни звернулися до Джорджа Буша. Та в американському посольстві сказали: позаяк заклад – державний, то й ремонтувати його повинні державним коштом. Проте керівництво школи знову пробує достукатися до заокеанських лідерів.

Руслан Бронь, директор чорноминської школи: Я думаю, на сучасному етапі у нас світ передових технологій. Ми не будемо писати. Передавати кимось листа. Є сайти відповідні. Є сайт президента Сполучених Штатів Америки. Я думаю, що все-таки ми можемо скинути через Інтернет цей лист. І я думаю, що він дійде таки до рук.

Поки що з обласного бюджету дали гроші на проект відновлювальних робіт. Урядники обіцяють – до 2010-го року ремонт завершать. Та в селі словам чиновників не ймуть віри. Люди сподіваються лише на нового заокеанського президента – Барака Обаму. Кажуть, допомогти може лише він.

Джерело: СТБ