Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Розмір зображення: 800:585 піксел

Данилівка. Церква Св. Трійці, 1935 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 628.

Данилівка

Церква Св. Трійці. 1935. (УПЦ)

Село заснували переселенці з Міжгірського та Хустського районів у 1930-х роках і певний час ще зберігалася система хуторів.

Перше місце для моління влаштували у пристосованому будинку на полі Баняш, а поки мурували церкву, молилися у будинку Кеміня.

Муровану церкву, що має форму невеликої базиліки з різновисоким двосхилим дахом над навою та нижчою і вужчою вівтарною частиною, збудували майстри з Вишкова. При вході згодом добудували закритий ґанок.

Ділянку під будівництво виділив із своєї землі Микола Білан. Організували і вели будівництво місцеві люди Михайло Сабов, Степан Іваниш, Михайло Вакаров, Іван Михальчик. Верх клали майстри з Колочави Дмитро Іваниш (Олексюк) та майстер на ім’я Пилип. Степан Іваниш та Максим Сасин привезли дзвони, як розповідають, із Руської Мокрої. Першим священиком став о. Юрій Бедзір, що відбув за радянської влади 8 років ув’язнення, а його син Леонтій намалював ікони.

Останнє малювання інтер’єру здійснив Василь Якубець.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 628.