2007 р. 7 чудес України: Замок Терещенків в Денешах

Дата: 29.04.2007

Денеші (Житомирська область) відомі насамперед скелелазам, адже природа створила тут дивовижні скелі, відомі путівникам не лише України, а й інших держав. Крім того тут збереглися руїни справжнього палацу XIX ст.

Колись цей палац був у власності одного з найбагатших родів в Україні – цукрових магнатів Терещенків.

Палац побудований за кресленням архітектора П.І.Голандського. Будинки Терещенків можна побачити і в Києві і тим самим уявити, як виглядав палац з середини. Бо до нашого часу від палацу залишилися лише руїни.

З палацом пов’язано безліч легенд, одна з яких про те що магнат хотів зробити в Депешах підлогу з золотих, але імператор висловив своє незадоволення “негарно ходити по гербах державних”. Тому Терещенко не знайшов нічого кращого за те, щоб поставити гроші ребром, і підлога засяяла золотом.

Друга легенда свідчить, що Терещенко влаштував імператору казковий прийом – всипавши йому дорогу снігом з цукру.

Але не тільки дивовижна природа спокусила родину Терещенків побудувати тут палац. Денеші в XIXст. був значним промисловим центром. тут були чувунолітейний завод та завод по виробництву залізав, вироблялася руда, а також вогнестійку глину для виробки цегли, кварц для доменої печі та решта іншої сировини для промислового виробництва.

Джерело: “Територія А”