2007 р. В Україні руйнуються храми, збудовані у сімнадцятому столітті

Ілля Калюкін, Рустам Ходжиєв

Дата: 30.05.2007

Одна з них – церква Покрови на Чернігівщині у селі Дехтярівка. Колись Гетьман Іван Мазепа передав чималу суму на її зведення. Навіть за часів німецької окупації церкву Покрови намагалися реставрувати. Однак нині – храм занедбаний.

Церква Покрови була віхою на шляху Мазепи та Карла ХІІ до Батурина під час Північної війни на початку XVIII століття. З цього місця у підзорну трубу вони могли бачити небезпеку – петровські редути, на які стільки надій покладав Петро І.

Мазепа пішов в обхід на Мізин, де створив за допомогою шведських інженерів переправу через непрохіднІ болота. А вже звідти форсував Десну. Досі серед місцевого населення збереглися легенди про відвидини гетьманом свого дітища.

Василь Куриленко, історик: “В этой церкви находился Мазепа, Карл ХІІ, что это было место их резиденции. И по какой-то причине здесь осталась шапка главного генерала. Она долго здесь находилась. Потом крестьяне ее куда-то дели.”

Нині від церкви залишився тільки дзвін. Ним ще встигли скористатися пожежники. Потім передали до шкільного музею. Решту церковного начиння порозбирали люди. Селяни розповідають, що храм хотіли знести за радянської влади, бо він, мовляв, заважав школі, яку побудували поряд. Побоювалися, що святиня завалиться. Однак коли взялися демонтувати, то троси, які тягнули тракторами, рвалися. Так і полишили.

Баба Прися, сторічна мешканка села: “Церква Покрови у Дехтярівці мала чотири бані і виконана у стилі барокко. Таких в Україні вже немає. За твердженням експертів, храм слід не реставрувати, а перебудовувати. Час зруйнував його настільки, що відновленню уже не підлягає. Щоб наново звести церкву Покрови такою, як вона була, великих зусиль не потрібно. Історичних матеріалів для повного її відтворення нині вдосталь”.

Джерело: 5 канал