Курганні могильники

Наталія Милованова

Курганний могильник (археол.). 0,85 км на захід цегельного заводу, ліворуч автодороги Велика Писарівка – Грайворон.

Відкритий Н.Миловановою у 1989, обстежений Є.Осадчим у 2007.

Складається з 2 курганів, відстань між ними становить 50 м. Висота першого – 1,5 м, діаметр – 40 м; висота другого – 0,3 м, діаметр – 13 м. На момент обстеження у 2007 кургани розорюються, розкопки не проводилися.

[Приймак В. В. Звіт про археологічні розвідки для «Зводу пам’яток історії та культури України» на території Сумської обл. у 2007 р. / В. В. Приймак, Є. М. Осадчий, О. В. Коротя // Архів ІА НАНУ. – ф. е. 2007/229.]

Курганний могильник (археол.). 2,0 км на схід від села, неподалік урочища Чехів Яр, в полі.

Відкритий Н.Миловановою у 1989, обстежений Є.Осадчим та О.Кравченком у 2010.

Складається з 3 курганів. Висота становить 0,5 – 1,0 м, діаметр – 15 м. Кургани розорюються, розкопки не проводилися.

[Милованова Н. А. Отчёт об археологических исследованиях на территории Сумской области в 1989 г. / Н. А. Милованова // Архів ІА НАНУ. – ф. е. 1989/187. – № 23646; Кравченко О. М. Звіт про археологічні розвідки на території Сумської обл. у 2010 р. / О. М. Кравченко // Архів ІА НАНУ.]

Курганний могильник (археол.). 0,6 км на захід від села, за 1,5 – 2,0 км на південний захід від цегельного заводу. Поруч знаходиться знак, встановлений на кордоні між Росією та Україною, в полі. Північніше могильника проходить траса Велика Писарівка – Грайворон.

Складається з 4 курганів. Кургани 1, 2, 3 розташовані компактною групою, 4 – віддалений на південний схід на 0,6 – 0,65 км. Діаметри курганів коливаються від 12 до 30 м, висота – 0,3 – 1,5 м. Кургани розорюються, розкопки не проводилися.

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 333.