1976 р. Паспортна інформація

Дніпровське городище

Пам’ятка археології

І ст. до н.е. – IVX [??] ст. н.е.

Миколаївська обл., Очаківський район, в 2 км на захід від села Дніпровське.

Залишки городища знаходяться на північному узбережжі Дніпровського лиману. Площа городища 5 га.

Культурний шар потужністю до 2 м, головним чином, сірозолістий, насичений керамічними залишками, камінням та кістками тварин.

Знахідки: керамічний матеріал, знаряддя праці.

Дніпровське городище засновано в 1 ст. до н.е. в процесі відновлення Ольвійської держави після гетського розгрому. Головним заняттям жителів городища були землеробство, скотарство та рибальство. Високого рівня досягла торгівля з Ольвією та іншими містами античного світу. В 4 ст. до н.е. [??] городище загинуло в результаті навали кочових племен. Незначні сліди життя простежуються на городищі і в середні віки.

Городище відкрито А.С. Уваровим в 1851 р. Археологічні розкопки тут проводила експедиція Херсонського історичного музею під керівництвом І.В. Фабрициуса у 1930 р.

Колекція зберігається в Херсонському історичному музеї.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 370 від 20 липня 1978 р.

Фабрициус. И.В. Археологическая карта Причерноморья Украинской ССР.- К., 1951.- Ч. І.

Городище на плані.