Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Церква св.Миколи 1895 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 15].

Церква 19 ст. [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 326].

с. Доброгостів.

Дрогобицький.

Церква св. Миколи. 1895.

Документи 1589 р. повідомляють про існування в селі церкви. Стара дерев’яна церква, яка отримала в 1719 р. привілей від дідича Станіслава Корнельовського, воєводи мазовецького і старости дрогобицького, коло 1721 р. реставрована. Наступна реставрація відбулася 1808 р., але вже у 1849 р. зведено нову дерев’яну церкву, що простояла до пожежі 1870 року. На її місці в цьому ж році збудовано на підмурівку нову дерев’яну п’ятиверху церкву (ймовірно за планом церкви в с. Губичі) з хорами, та розписано наву. Але й ця будівля не збереглася, згоріла 21 березня 1889 року. В 1895 р. вимуровано новий храм. В тому ж році зведено і муровану дзвіницю. Дубовий різьблений золочений іконостас і проповідниці виготовив у 1908 р. майстер-різьбяр Стефан Бей з Самбора.

Споруда мурована, хрещата в плані, одноверха. Середхрестя вінчає велика баня з ліхтарем і маківкою. На бокових раменах встановлені ліхтарі. Поруч – мурована двоярусна дзвіниця (восьмерик на четверику), вкрита банею з ліхтарем.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 36.