Церква св.духа

Церква св.духа

Церква св.духа 1848 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 52].

м. Добромиль.

Старосамбірський.

Церква Зіслання св. Духа. 1871.

Вже у 1507 р. в місті існувала парафія. У 1613 р. парафіяльна церква Спаса (Преображення Господнього) отримала привілей від власника Добромиля Яна Щесного Гербурта. Ерекційним актом 1642 р. Александра з Фельштина Конецпольська надала ґрунти під новозасновану церкву Зіслання св. Духа і створене при ній братство. Ця мурована церква була споруджена після 1642 року. На кінець XVI ст. (1690 р.) окрім вищезгаданих існувала ще передміська церква Пр. Богородиці в присілку Гучок. У XVIII ст. в цьому присілку було вже дві церкви – друга Пресв. Трійці. Матірна церква Спаса завалилася коло 1828 р. З цього часу в місті існує лише церква Зіслання св. Духа, розташована на «старій торговиці». У 1829 р. головний вівтар для неї спроектував Ф. Барщинський.

Після завалення старої, у 1871 р. при тодішній вулиці Колійовій зведено нову муровану п’ятиверху церкву стараннями о. Йосифа Кустицького. Іконостас різьбив Олександр Табачковський з Милятина, а розмалював його і церкву Ігнатій Стрільбицький з Порохника за о. Михайла Мохнацького. У 1884 р. проведено реставрацію споруди інженером Іваном Левинським. Це однонавова церква з двосхилим дахом над вівтарем і навою та трьома восьмибічними вежами, вкритими банями з маківками на чільному фасаді.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 129 Ставропігійський інститут, опис 3, справа № 60.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 726 Колекція карт і планів, опис 1, справа № 1288.

ГАП. Русская церков в Добромилі. // Книжочка місійна, 1902. – Ч. 8, с. 14 – 28.

«Діло». – Львів, 1884, № 51, 84.

Шараневич І. Черти з історії церковних бенефіцій і мірського духовенства в Галицкой Руси. – Львів, 1897.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 126 – 127.