2009 р. У Донецьку зникає на очах садиба засновника міста

Пам’ятник Джону Юзу в Донецьку.

Від зведеної сто тридцять років тому Джоном Юзом (John Hughes) розкішної будівлі – залишилися тільки стіни. Її розтягли на цеглу та брухт. На заклики громади зберегти будинок – місцева влада каже – він не входить до реєстру пам’яток історії України.

Олена Дегтярьова, фахівець управління культури й туризму Донецької міськради: «Он по документам никак не проходит, так как статус памятника он не имеет, так как не состоит на государственном учете. Поэтому он не является памятником в нашем городе».

Комісія міськвиконкому провела дослідження архівів і визначила – будинок не Юза й історичної цінності не має. Історики та працівники Обласного краєзнавчого музею іншої думки.

Ольга Привалова, фахівець Донецького обласного краєзнавчого музею: «Узнав по фотографии это здание, которую нам прислали из Англии – и у них в архиве это числится как здание Юза».

Євген Ясєнов, письменник: «В старой Юзовке было не много объектов такого масштаба: 2-х, 3-х-этажные здания. И сомневаться, что здесь жил Юз – это примерно то же самое, что сомневаться, что Эйфелева башня – это Эйфелева башня».

Письменник Євген Ясенов пропонує владі криміналістичний метод опосередкованого доведення, коли з ланцюга логічних уточнень витікає беззастережний доказ. Можновладці у відповідь просять почекати.

Олександр Лук’янченко, донецький міський голова: «Вопрос этот я вам обещал взять на контроль, рассмотрим при формировании бюджета на 2010 год. Будет такая возможность – мы выделим хотя бы деньги, чтоб законсервировать этот объект до лучших времен».

Лише на зовнішнє відновлення будинку потрібно 3 мільйони гривень. Городяни створили ініціативну групу, яка тепер збирає підписи на підтримку пам’ятки та шукає спонсорів на її порятунок. У Донецьку, де чи не найбільше в Україні мільйонерів, таких поки не знайшлося.

Оксана Ткачова, Володимир Дубровський

Джерело: ICTV