2007 р. Буковина: На стоянці кроманьйонців знайшли залишки мамонтів

Дата: 02.07.2007

Історичну цінність стоянки первісних людей-кроманьйонців, яку ще у 1968 році виявили у селі Дорошівці Заставнівського району на березі Дністра, підтверджено у ході розвідки, проведеної на місці експедицією у складі науковців Археологічного музею інституту археології НАН України та Чернівецького нацуніверситету, – повідомила 2 липня ЗІКу завідувач Археологічного музею Інституту археології Лариса Кулаковська.

У ході археологічної розвідки підтверджено, що на території села Дорошівці двічі 25-40 тисяч років селились люди сучасного типу – кроманьонці. Вони займалися полюванням, збирали коріння, знали лікарські рослини та вміли виготовляти знаряддя праці з каменю та кістки. Своє житло праземляки дорошівчан будували із великих кісток мамонту, які обтягували шкірами,а їжу готували на вогнищах, обкладених камінням.

На місці стоянки археологи виявили кам’яні знаряддя – ножевидні пластини, накінечники стріл, а також уламки кісток мамонта, серед яких і бивень з примітивним орнаментом.

За словами Лариси Кулаковської, до осені буде підготовлено пакет документів для постановки цієї археологічної пам’ятки на облік, що дозволить взяти її під охорону.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»