2013 р. Дошка з написом

17 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких.

На дошці напис: «На цьому місці в часи незалежної княжої держави Русі-України стояла найдавніша споруджена в 12 ст. дрогобицька церква пресвятої діви Марії. Із загарбанням Галичини в 1340 р. польсько-феодальною державою церкву наильно забрали під костьол. Після появи в Дрогобичі мурованого костьолу перебудована дерев’яна церква діви Марії знову служила господарям землі – українцям. У 1788 р. перевезена до недалекого села Новошичі. У п’ятидесяту річницю перевезення 1838 р. на місці церкви поставлено пам’ятну фігурну колону, котру злочинно зруйнував у 1986 р. комуністичний чиновник, відповідальний за збереження пам’ятників історії. Церква діви Марії у Новошичах збереглася – правда, у дещо зміненому внаслідок ремонтів вигляді. Вулицю в Дрогобичі, біля якої вона стояла, названа Маріїнською».