Рогова сокира-молот

Рогова сокира-молот

Розмір зображення: 800:355 піксел

Серед пам’яток образотворчого мистецтва періоду неоліту та епохи міді-бронзи на території України зразків з різьбленням на кістці відомо порівняно мало. Досі знайдено лише кілька неолітичних знарядь праці, прикрашених різьбленим орнаментом або скульптурою. Останнім часом вдалося виявити унікальний виріб цього типу. В 1962 році в селі Дударкові поблизу Києва знайдено сокиру-молот з цікавою групою зображень, вирізаних на ній [В.Дяденко. Унікальна пам’ятка стародавнього мистецтва.- «Народна творчість та етнографія», К., 1962, кн. 4, стор. 142-145]. Сокира, що належить до епохи бронзи, виготовлена з рога оленя і добре відшліфована. Композиційна група на ній складається з семи силуетів тварин, які оточують з трьох боків дуже схематично зображене дерево у вигляді довгої смуги із спіральними завитками на кінцях. Обухову частину сокири оздоблено складним геометричним орнаментом. На зображеннях тварин і дерева прокреслено заглиблені лінії. Серед тварин, розміщених з одного боку дерева, – лань або олениха, за якою біжать дві інші тварини, одна з них – якийсь хижак, що його можна пізнати по пазурях на лапах. З другого боку дерева є ще два силуети – також хижака (можливо, вовка) і травоїдної тварини. Трохи осторонь, поблизу орнаментального пояса, зображено коня і невелику тварину. Силуети якихось тварин помітно також у центральній частині сокири, але вони збереглися дуже погано. Нині важко сказати, який саме зміст вкладав первісний умілець у ці зображення. Вірогідно, тут відтворено сцену полювання, але скоріше це картина, пов’язана з первісними космогонічними уявленнями людей епохи бронзи.

Рогова сокира-молот з ритуальними зображеннями з с. Дударкова на Київщині. Епоха бронзи. Інститут археології АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 37.

Формозов А.А. Об изображении на костяном топорике из Дударкова. – Советская археология, 1974 г., № 2, с. 249 – 25. [доби бронзи]