1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 800:499 піксел

с. Думичі. Церква Зіслання св. Духа, 1994 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 53.

с. Думичі (УГКЦ)

Церква Зіслання св. Духа.

Давніше село належало до парафії в Руді Монастирській. Новостворена на початку 1990-х pp. греко-католицька громада сіл Думичі і Погориська звела у 1994 р. невелику тимчасову каплицю-церкву.

Розташована каплиця на вершині горба в східній околиці села. Каркасна споруда, стіни якої обшиті зовні азбесто-цементними плитами. Складається з прямокутного витягненого по осі схід-захід основного об’єму нави і вівтаря, гранчасто завершеного зі сходу. З півдня і півночі до нього прилягають невеликі прямокутні рамена-захристії, а з заходу – прямокутний присінок. Вищий двосхилий дах основного об’єму, що на сході переходить в п’ятисхилий, на гребені вінчає сліпий ліхтар з цибулястою маківкою. Ризниці та присінок вкриті двосхилими дахами з нижчими гребенями.

На північний захід від церковці розпочалося спорудження мурованої, квадратової в плані дзвіниці.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 53.