2011 р. Мешканці села у полі знайшли підземний сховок

Дата: 23.03.2011

Мешканці села Дзвиняч на Івано-Франківщині в полі випадково натрапили на підземний хід, який веде до великого сховку. Вік такої споруди, кажуть археологи, – не менше 60 років. Через затоплення грунтовими водами важко визначити і точні розміри об’єкту. Попри це – добре видно – криївка збудована фахово.

“Сам схрон знаходиться на глибині 4 метрів. Це лише стеля починається на такій позначці. Сама кімната, очевидно має два метри у висоту, і скоріш за все має продовження, тобто є складовою системи підземних приміщень”, – каже науковий співробітник Музею визвольних змагань Василь Тимків.

Експерти наразі розійшлися у здогадках, хто б міг користуватися цим підземним сховком. Одні стверджують, що об’єкт могли збудувати учасники підпільного руху в середині XX століття. Таку криївку також могли використовувати активісти ОУН-УПА – під час боротьби з німецькими і більшовицькими військами.

“Багато повстанських бункерів також робились на досить високому рівні, використовували добротні балки, добре дерево. В основному такі приміщення використовували, як шпиталі, як підпільні лікарні, які інколи складались з кількох кімнат, також такі добротні приміщення завжди будувались на високому рівні для керівництва ОУН-УПА”, – каже член правління ГО “Меморіал” Ярослав Коретчук.

Інші науковці припускають – знахідка могла бути складом армії австро-угорської імперії за часів Першої світової війни. Адже в цій місцевості свого часу розкинулась лінія фронту. “Такої криївки біля, доріг, біля хат і таку потужну, партизани не робили, то тільки австрійська”, – каже археолог Іван Павликівський.

Аби продовжувати дослідження, науковці звернулися до влади з проханням відкачати воду зі сховку. Адже в криївці можуть бути історичні артефакти, які можуть стати цінними музейними експонатами

Джерело: “24”