1976 р. Паспортна інформація

Стоянка Шан-Коба

Пам’ятка археології

Пізньопалеолітичний час (XII-V тис. до н.е.)

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Балаклавський район, в 2-2,5 км. на північний захід від с. Передове. А на схемі показано, що ця пам’ятка – біля с.Фронтове. А між с.Передове і с.Фронтове – 18 кілометрів.

У 3 км. на півн. захід від с.Передове [Словник-довідник з археології України, 1996 р., с. 304]

Загальний опис:

Стоянка розташована на правому схилі балки Кабалар-Дере, що створена струмком Кабалар-Су. Навіс подовженої форми, довжина – 25 м., ширина – 6 м., висота-2,7 м. На північно-східному боці грота виявлена кам’яна викладка, яка слугувала, ймовірно, для укріплення заслону від гілок.

Виявлено 6 культурних горизонтів. З них 1-й відноситься до раннього неоліту; 2-3 – до тарденуа; 4-6 – до азілю.

Було знайдено комору для зберігання равликів nelix (глибина 1,10 м.) камеру в скелі, що заповнена черепашками равликів, серед черепашок-уламок рогу оленя, що використовувався, ймовірно, для вигрібання равликів. Була відкрита ямка для запікання равликів (напівсферичної форми глибиною 14,6 см., завширшки 22 см. Повністю заповнена черепашками.

В 1 культурному горизонті знайдені уламки грубих глиняних посудин ранньопалеолітичного часу. Серед знахідок треба відмітити уламок черепа тварини, що був вкритий різьбою у вигляді паралельних прямих рисок та шило з кістки з стилізованим зображенням голови тварини. Також знайдена велика кількість знарядь з кременю та кістки.

Фауна стоянки: благородний олень, кінь, кабан, бобер, заєць, вовк, лисиця, собака; в азильських шарах-велетенський олень, печерний лев, сайга.

Історична довідка:

Скельний навіс Шан-Коба являвся стоянкою первісної людини часу пізнього палеоліту і мезоліту до ранньопалеолітичного часу.

Відкрита С.А. Трусовой та С.Н. Бібіковим в 1927 р.

Дослідження велись в 1927, 1928 р. Г.А Бонч-Смоловським та в 1935, 1936 р. С.Н. Бібіковим.

Матеріали розкопок зберігаються в Музеї антропології та етнографії АН СРСР (м. Ленінград (на 1976 р.)).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 15

И.А. Береговая. Палеолитические местонахождения СССР // МИА.- 81.- М.Л., 1960.- С. 153.

С.Н. Бибиков. Позднепалеолитические поселения в навесе Шан-Коба и в гроте Мурзак-Коба в Крыму. // КСИИМК.- XIV, 1946.

С.А. Трусова.Краткий обзор работ Крымской палеолитической экспедиции. // СА № 5, 1936.- С. 298, 301.

Г.А. Бонч-Осмоловский, В.И. Громов. Сообщения ГАИМК № 11-12, 1932.- С. 41-45.

С.Н. Бибиков. К вопросу о неолите в Крыму. // КСИИМК.- В.4, 1940.- С. 26-31.