Паспортна інформація

Поселення

Пам’ятка археології.

Поселення ранніх слов’ян VI ст.

Закарпатська обл., Ужгородський район, с. Галоч, ур. “Біле Поле”.

Загальний опис:

Поселення розташовувалось на піщаній дюні, навколо якої в давнину знаходилась мочариста місцевість. З південно-західного боку протікала річка. Культурний шар виявлений на глибині 0,3-0,4 м. Напівземлянкові житла підквадратної форми розмірами 3,7-3,9 м мали глинобитні печі. Одне житло зрубної, друге – стовпової конструкції стін. В заповненні жител знайдена кераміка пражського типу, пряслиця, грузило, кам’яний брусок.

Поселення відкрито Закарпатською новобудівною експедицією Інституту археології АН УРСР в червні 1983 р. В липні цього ж року проводились розкопки поселення. Досліджено два напівземлянкові житла з глинобитними печами.

Матеріали розкопок зберігаються у фондах Ужгородської групи ІА АН УРСР в м. Ужгороді.

Охоронний № : 682

Основна бібліографія, архівні дані:

Пеняк С.И., Попович И.И., Потушняк М.Ф. Исследование археологических памятников на трассе газопровода Уренгой-Ужгород // Археологічні дослідження 1983 р.- М., 1984.