Павло Кремінський

Кремінський Павло Іванович (06.07.1926, с. Сильне, нині Луцького району Волинської області – 10.03.2009, м. Гданськ, Польща) – український громадсько-культурний діяч у Польщі. Засновник та багатолітній керівник Воєводського правління українського суспільно-культурного товариства.

Навчання та професійна діяльність

Навчався в українській гімназії у м. Холм (вул. Stefana Czarnieckiego 8, Польща, 1940–44), закінчив Гданський суднобудівний технікум (1950 р.). Працював на Гданській судноверфі (1950–92 рр.).

Діяльність в українському громадському та культурному житті

Співорганізатор 1956 р. у Гданського воєводського правління Українського суспільно-культурного товариства (УСКТ). З 1960 р. член президії президії, а з 1963 р. заступник голови УСКТ (також очолював його Гданський осередок).

Воєводське правління об’єднувало повітові правління – у містах Новий Двір, Квідзин, Штум, Лемборк і Ельблонґ, окремі сільські та міські гуртки УСКТ обстоювало права українців у Польщі, організовувало культурне життя (навчання молоді українською мовою, діяльність творчих колективів).

Павло Кремінський, разом з Оленою Вальковською та Аєю Мацігановською, зумів не лише в місті на високому рівні організувати культурну діяльність гуртків художньої самодіяльності, а й згуртувати українців трьох жулавських сіл, а саме Осташева, Стеґни і Маженціна і створити відомий Новодвірський хор, вирішив охопити своєю опікою дітей з Гданського воєводства. Тут бо у місцевих школах, незважаючи на присутність українських школярів, були проблеми з навчанням української мови.

1966 р. Петро Кремінський організовував щорічний український дитячий конкурс в Ельблонгу (що проводиться по сей день), Йшлося про те, щоб бодай шляхом дитячого конкурсу дітвора не втрачала зв’язку з рідним словом, щоб заохотити батьків до плекання її домашнім способом, увінчанням чого мала стати участь дитини в конкурсі.

Павло Кремінський також приймав участь у організації загально-польського фестивалів української культури в м. Сопот. Вміщував публікації на сторінках українських видань у Польщі – тижневика «Наше слово», його щомісячного додатка «Наша культура» й щорічника «Український календар». Добився приділення воєводському правлінню домівки в кам’яниці на вул. .

Домівка воєводського правління УСКТ в Гданську, Długi Targ 8/10 (Kamienica Brandes'ów)

З 1990 р. голова Ґданського відділу Об’єднання українців у Польщі.

Відзнаки

1981 р. з нагоди 25-ти річчя УСКТ як Голова Гданської ланки УСКТ Павло Кремінський отримав Золотий хрест заслуги.

Поховання

Помер 10. 03. 2009 р. Був відспіваний у православній церкві св. Миколая у Гданську-Вжещу та похований на православній ділянці Лостовицького цвинтаря .

Діти

Дочка Єлизавета Кремінська – голова Поморського відділення Об’єднання Українців у Польщі (ОУП), що має домівку по вул. Aksamitna 4A

Syrnyk J. Ukraińskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne (1956–1990). Wrocław, 2008.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".

«Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах»