Київська брама Глухівської фортеці

Муровану фортечну браму збудовано в 1766-1769 рр. під загальним наглядом архітектора А.Квасова на місці дерев’яної брами. Первісно мала вигляд однопрогонової арки в земляному валу. У 1804 р. вал було знесено і за проектом архітектора А.Карташевського обабіч арки прибудовано проходи для пішоходів та кордегардії.

Брама розташована на західному краї історичного середмістя над заплавою р.Есмані й замикає перспективу головної вулиці.

Прямокутна в плані споруда має осьову симетричну тридільну композицію. Арковий проїзд фланковано спареними колонами римсько-доричного ордера, які несуть розкріпований антаблемент з трикутним фронтоном. Колони встановлені на спільні для,; кожної пари п’єдестали. Стіни кордегардій членовані рустованими пілястрами. Стилістичне вирішення – у формах, перехідних від бароко до раннього класицизму.

Стіни – цегляні, потиньковані; склепіння – циліндричні; перекриття кордегардій – плоскі по дерев’яних балках; дахи – вальмові, укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах.

Київська брама в Глухові є унікальною пам’яткою оборонного будівництва XVIII ст.

В.В.Вечерський