Трьох-Анастасіївська церква

Муровану церкву зведено в 1884 – 1893 рр. за проектом архітектора А.Гуна коштом відомих промисловців і меценатів братів М. і Ф.Терещенків. Малювання в інтер’єрі виконано в 1892 – 1893 рр. під керівництвом братів О. і П.Сведомських, іконостас виготовлено за проектом О.Мурашка. У 1941 – 1943 рр. зруйновано центральну баню, форму якої під час відбудови змінено.

Будівля розташована в історичному середмісті посеред кварталу, в якому у XVIII ст. містилася гетьманська резиденція, і є важливою архітектурною домінантою.

Церква – кубічна, хрещато-банева, тринавова, чотиристовпна, триапсидна. Під церквою є напівпідвал, перекритий системою хрещатих склепінь.

Храм вирішено у формах неовізантійського стилю. Основу об’ємно-просторової структури становить просторовий хрест з банею на попружних арках і циліндричними склепіннями рамен. Приміщення між раменами перекриті хрещатими склепіннями. Над ними височать чотири увінчані банями наскрізні аркові восьмерики, які виконують функції дзвіниць. Нетрадиційним є обхід навколо середньої апсиди й ізольованість двох кутових західних компартиментів, в яких розміщено сходову клітку і хрестильню.

В екстер’єрі використано форми й декор, характерні для неовізантійського і неороманського напрямків історизму: біфорії та трифорії, перспективні портали, закомари, шпилі, півколонки з кубічними капітелями тощо.

Стіни – цегляні, потиньковані. Дахи й бані укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах. Зберігся декор інтер’єру: сюжетні й декоративні малювання, іконостас, кіоти, бронзове панікадило тощо. У консі середньої апсиди зображено Богородицю з Христом в оточенні херувимів, у бані – св.Трійцю, в пандативах – євангелістів; на стінах – сцени зі священної історії. На попружних арках, пілонах і в підбаннику – орнаментальні сюжети неовізантійського стилю з переважанням елементів меандру, кола, хреста. Цілісності їм надає золоте тло. У кольоровій гамі переважають насичені сині, зелені й вохристі барви.

Іконостас у вигляді невисокої одноярусної передвівтарної перегорожі з сірого мармуру має трилопатеві завершення кожного прясла. Тут поставлено лише ряд намісник ікон.

Трьох-Анастасіївська церква в Глухові є найдосконалішим взірцем синтезу мистецтв доби історизму в лівобережній Україні.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 223.