2011 р. Планують відродити родинну церкву Гоголів-Яновських

Голова обласної ради Іван Момот провів нараду щодо відновлення церкви Різдва Пресвятої Богородиці (родинної церкви Гоголів-Яновських) у селі Гоголеве Шишацького району.

Гоголівський сільський голова Андрій Шарлай, релігійна громада села Гоголеве звернулися в обласну раду за підтримкою, щоб вирішити питання про погодження місця розташування православної церкви на території національного музею-заповідника М. В. Гоголя, виготовлення проекту із землеустрою, проектно-кошторисної документації та подальшого будівництва.

У нараді взяли участь депутат обласної ради Віктор Скочко, начальник управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Юрій Петрук, начальник управління культури облдержадміністрації Геннадій Фасій, директор національного музею-заповідника М. В. Гоголя Лідія Єнко, в.о. директора ДП «Міськбудпроект» Анатолій Чернощоков та начальник управління майном обласної ради Сергій Сагайдачний.

У ході засідання були відпрацьовані технічні питання та визначені ключові напрямки робіт по відновленню церкви, яка має особливо важливе значення не тільки для місцевої громади, а й для музейного комплексу та усього культурно-духовного простору Полтавщини.

Плани відновлення церкви були закладені ще на початку створення музею-заповідника М.В.Гоголя у 80-х роках минулого століття та порушувалися в рамках підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження нашого геніального земляка.

Загалом протягом 2009-2011 років на ремонтно-реставраційні роботи на заповіднику було використано понад 6 млн. грн. із державного та обласного бюджетів.

Нині ж, коли мова йде про відновлення релігійної споруди, Іван Момот підкреслив важливість підтримки владою ініціативи громади та залучення благодійних внесків для реалізації цього проекту.