Замок

Замок

Розмір зображення: 800:505 піксел

Фото невідомого часу (1918..1939 рр.) опубліковано на сторінці «Мандрівка старим кордоном» 10.01.2022 р.

Замок 15 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 58].

Замок мав форму чотирикутника, його оточували вали і рів з водою. До замку можна було увійти лише через підйомний міст. Із замку вів таємний вихід до лісу біля села Гологірки. У 1792 р. власники Стаженські продали замок (вже як суцільну руїну) отцям-домініканам із Підкаменя.

У XIX ст. руїни замку частково розбирають на будівельні матеріали. За описом польського історика львів’янина О. Чоловського, ще наприкінці XIX століття тут були руїни колись добре укріпленого замку, часи заснування якого сягають XV ст. Воєнні лихоліття Першої і Другої світової воєн не залишили й сліду від цієї фортеці. Остаточно рештки замкових мурів розібрали у 1950-х роках для будівництва поряд корівників. [«Мандрівка старим кордоном»]