Церква св.Іоана Предтечі

Церква св.Іоана Хрестителя 1890 р. (дерев.) в с.Головецьке Долішнє [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 74].

Дерев’яна церква Собору св.Іоана Хрестителя 1890 р. у с.Головецько Долішнє [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 119].

с. Головецько Долішнє (Головецько).

Старосамбірський.

Церква Собору св. Івана Хрестителя. 1890.

Попередня дерев’яна церква була збудована перед 1500 р. Легенда каже, що церква стояла в лісі і була монастирською та деякий час єдиною в цій околиці так, що навіть від містечка Турки вірники на Великдень ходили сюди святити паски. У 1890 р. на її місці збудовано існуючу дерев’яну триверху церкву бойківського типу, увінчану пірамідальними верхами з двома заломами.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 206.

Довідка на сайті