Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 651:800 піксел

Гребля. Церква Успіння пр. богородиці, 1841 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 260.

Гребля Іршавський район

Церква Успіння пр. богородиці. 1841. (УГКЦ)

У 1797 р. в селі була дуже тісна стародавня дерев’яна церква, а фара була вкрита соломою. Розповідають, що найдавніша церква стояла в місцевості “Церквище”, а остання дерев’яна церква стояла біля північного фасаду теперішньої мурованої з каменю базилічної церкви.

Церква, що була нібито збудована італійцями з 1841 по 1846 p., має бароковий декор на всіх фасадах, оригінальне художнє вирішення вежі і розкішний бароковий стінопис у інтер’єрі. Стінопис виконав художник В. Шишовський (можливе й інше прочитання прізвища) в 1909 р., а 1989 р. художник Василь Балог оновив малювання. Розкішний іконостас перенесли, кажуть, з Виноградівського району.

Своєрідну дерев’яну каркасну дзвіницю збудував Іван Кинів з Ко -м’ят на початку 1930-х років. Два дзвони, один з яких виробництва фірми “Акорд”, забрали в Другу світову війну. Залишився великий дзвін фірми “Акорд” 1931 р. та менший з написом ВО СЛАВУ БОЖУ ИЗЛІЯСЯ ВО ПЕШТІ 1862 ГОДА ИЖДИВЕНІЄМЬ И ТРУДОМ ВІРНИКОВ ГРЕБЛЯНСЬКИХ, автором якого був Андрій Шаудт з сином. Кам’яний хрест біля церкви по ставив Василь Сочка в 1903 р.

Протягом першої половини XX ст. в селі служили священики о. Геревич, о. Васовчик та о. Панфіл Яцкович.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 260.