Паспортна інформація

Ранньословянські земляні укріплення (вали і рови)

Пам’ятка археології

VII-X ст.

Розміщення:

Чернівецька обл., Кельменецький р-н, Грушовецька сільрада (за даними 1975 р.), с. Грушівці, ур. Вал, по дорозі на с. Мар’янівку.

Загальний опис:

Земляний вал (з домішкою піску і жовтої глини з внутрішньої сторони дуже обпалений) довжиною понад 600 м, висотою 1-1,5 м і шириною 8-10 м та рів глибиною до 1 м і шириною до 10 м насипаний в найвужчому місці дністровської луки і закриває укріплення, створене могутньою рікою. Але кінці його не доходять до берега ріки, а впираються в природні перешкоди – зліва болото і за ним високі кам’яні останці, зправа – глибокий яр.

Своїм вістрям укріплення направлене на південний схід до степової частини краю.

Інших речей, якими користувалися будівельники валу, не виявлено.

Пам’ятник знаходиться недалеко від села і здавна відомий населенню під назвами Траянів, Турецький вал. В 1971 р. пам’ятник обстежувався об’єднаною археологічною експедиційною групою Чернівецького краєзнавчого музею та держуніверситету.

Однак вал потребує грунтовного вивчення.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Чернівецької обласної Ради депутатів трудящих № 483 від 14.11.1973 р.

Охоронний № : 251 (257).

Тимощук Б.О. Зустріч з легендою.- Ужгород, 1974.