Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 658:800 піксел

Церква 17 ст. (дерев.), не збереглась [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 231].

На поч. XX ст. розібрані бойківські церкви у Воловці, Буковці й Таламаші.

Джерело: Сирохман М. Втрачені дерев’яні архітектурні пам’ятки Закарпаття. – Пам’ятки України, 1992 р., № 2-3, с. 70 – 75.

Таламаш. Половецький район

Церква Покрови пр. богородиці. 1923. (УПЦ)

У 1649 р. згадують священика Луку. У 1690 р. церкви в селі не було.

У 1778 р. йшлося про дерев’яну церкву. Можливо, її збудували в XVII ст. і саме вона простояла в селі аж до 1923 p., коли закінчили розпочате в 1913 р. спорудження мурованої церкви, очолюване Василем Дубовичем та Михайлом Сидораном.

Коли чеський дослідник Ф. Заплетал приїхав у 1921 р. в Таламаш, дерев’яна церква вже була всередині новозбудованої. Ф. Заплетал сфотографував старі ікони, різьблені дерев’яні свічники і царські двері, що були згодом передані до церкви в Яблунові коло Воловця. Дерево з церкви дали сім’ї, в якої тоді згоріла хата. Іконостас перенесли до мурованої церкви, але відразу перемалювали. Завдяки описам та світлинам українських учених В. Щербаківського, що здійснив експедицію в Карпати в 1913 р., та В. Січинського відомо, що церква була триверхою, бойківського стилю. Бічні верхи мали по два четверики, а середній – чотири.

Муровану церкву закрили в 1961 р. і планували влаштувати в ній історико-краєзнавчий музей.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 340.