2011 р. В Ічні на Чернігівщині відкрито музей Миколи Ге

Наталія Потапчук

Дата: 03.03.2011

У райцентрі Ічня Чернігівської області сьогодні урочисто відкрито музей видатного російського художника Миколи Ге. Основу його експозиції складають копії найвідоміших робіт митця, фотографії, особисті речі М. Ге з його садиби на хуторі Іванівському (нині с. Шевченка Бахмацького району Чернігівщини).

Як повідомила кореспонденту УКРІНФОРМу заступник начальника управління культури, туризму і охорони культурної спадщини ОДА Алла Кулик, під музей відвели й відремонтували окреме приміщення. Експозицію створили з колекції давно неіснуючого Івангородського народного музею Миколи Ге. Свого часу той музей був позбавлений приміщення, і експонати, присвячені художнику, багато років припадали пилом у сільській раді.

Відкриття музею в Ічні приурочили до 180-річчя від дня народження Миколи Ге, який на Чернігівщині відзначається низкою заходів. В їх числі – покладання квітів на могили художника та його дружини в с. Шевченка, акція “Апостол духовності” в обласному художньому музеї, літературно-мистецький вечір в Ічнянському районному будинку культури.

Довідка

Микола Ге – російський живописець, художник-передвижник, майстер портретів, історичних і релігійних полотен. Народився 15(27) лютого 1831 року у Воронежі. Тривалий час, з 1876 року, жив і творив в Україні і, зокрема, на Чернігівщині. Працював викладачем в українських художніх школах, допомагав талановитій молоді, фінансово сприяв відкриттю пам’ятника Миколі Гоголю в Ніжині. Помер художник 1(13) червня 1894 року на хуторі Іванівському.

Джерело: УКРІНФОРМ