Церква Покрови

Церква Покрови

Ільниця. Церква Покрови пр. богородиці, 1997 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 650.

Ільниця

Церква Покрови пр. богородиці. 1997. (УПЦ)

Куратор Михайло Палош розповів, що дерев’яну церкву в частині села, що зветься Синявка, почали будувати в 1923 р. з дуба і смереки, будували її 5 років.

Спорудив церкву місцевий майстер Павло Савко. Частина селян збирала гроші і купувала матеріал, інші рубали в лісі дерево і звозили волами. Землю під церкву дав Василь Гриценко. Всередині все було з дерева, а дахи вкривала бляха. У 1928 р. Василь Матіко збудував дзвіницю. Першим священиком був о. Іван Бігар.

Теперішню муровану церкву за проектом архітектора Данканича почали будувати довкола дерев’яної церкви в 1991 p., а закінчили в 1997.

Церкву споруджено з цегли та бетону стараннями о. Василя Кодріша, Василя Цогли, кураторів Василя Матіка – виконавця багатьох робіт, Василя Химинця, Юрія Юрини, дяка Михайла Палоша, скарбника Федора Короля. Довжина споруди становить 32 м, ширина – 16 м, а висота – 35 м. Іконостас зробив у 1998 р. Іван Ісак з родиною.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 650.