Церква св. Петра і Павла

Іршава. Церква св. Петра і Павла, 1825 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 269.

Іршава Іршавський район

Церква св. Петра і Павла. 1825. (УПЦ)

Дерев’яну церкву згадують у 1797 p., хоч і парохія, і церква були тут набагато давніше. У 1748 р. налічувалося лише 30 греко-католиків, оскільки багато людей перейшло в реформатську віру, а на початок XX ст. – 834.

Теперішня церква – ладна мурована базиліка, збудована за о. Петра Дешка на місці попередньої старої дерев’яної церкви, яку в 1797 р. згадували як бідну, криту соломою; такою ж була фара. Будівництво розпочалося 1802 р.

У 1937 р. стараннями намісника о. Івана Кампова було куплено за 22 тисячі чехословацьких корон 900-кілограмовий дзвін. Значний ремонт відбувся в 1969 р. за священика Івана Петрушки, коли художник О. Селіванов перемалював стінопис. Останній ремонт у 1997 р. організували священик Василь Ігнат, куратор Іван Звонарь, касир Василь Петрище.

Іршавський парох Андрій Бокотей відбув ув’язнення в сталінських концтаборах з 1949 по 1955 р. Після легалізації греко-католицької церкви працював священиком у селищі Чинадієво. Помер 31 липня 1992 р.

У 1995 р. єпископ Іван Семедій освятив греко-католицьку каплицю. Розмалювали її іршавські художники Василь Бердар та Василь Лендєл.