1976 р. Паспортна інформація

Ягорлицьке поселення

Пам’ятка археології

VI ст. до н.е.

Херсонська обл., Голопристанський р-н, Садівська сільрада (за даними 1976 р.), с. Іванівка.

Загальний опис:

Поселення знаходиться на березі Ягорлицької затоки в 3 км на північний захід від с. Іванівка. Тягнеться на 1,3 км на північний захід вздовж східного берега затоки. Ширина поселення близько 400 м. На його території знаходяться невеличкі озера – “Северное” і “Высохшее”. Культурний шар практично відсутній. Поселення заросло лісом.

На схід від поселення знаходиться могильник.

Давньогрецьке поселення ремісників, що виникло в самому кінці VII ст. до н. е. і проіснувало до початку V ст. до н. е. На території його мешкали майстри, що виготовляли знаряддя праці, зброю та прикраси для скіфів за скіфськими зразками. На поселенні знайдені залишки чорної та кольорової металургії (шлаки, криці, залишки горнів та плавильних печей), залишки скловиробництва (скляних намист), незакінчені вироби та їх заготівки, готові вироби – намистини, наконечники стріл, шпильки та ін.

Матеріали зберігаються в фондах Інституту археології АН УРСР з 1973 р.

План розміщення поселення.

Островерхов А.С. Ягорлыцкое поселение. – “Археологические открытия 1973 г.”, М., 1974 г., с. 323.

Островерхов А.С. Ягорлыцкое поселение ремесленников. – “Новейшие открытия советских археологов”, К., 1975 г., т. 2, с. 18 – 19.

Буйских С.Б., Островерхов А.С. Работы на Ягорлыцком поселении. – “Археологические открытия 1977 г.”, М., 1978 г., с. 304 – 305.

Гаврилюк Н.А., Островерхов А.С. Керамический комплекс Ягорлыцкого поселения. – “Археологические исследования на Украине в 1976 – 1977 гг.”, Ужгород, 1978 г., с. 63 – 64.

Безбородов М.А., Островерхов А.С. Стеклоделательная мастерская в северном Причерноморье в 6 в. до н.э. – Стекло и керамика, 1978 г., № 2, с. 32 – 33.

Островерхов А.С. Антична склоробна майстерня на Ягорлицькому поселенні. – Археологія, 1978 р., т. 25, с. 41 – 49.

Островерхов А.С. Про чорну металургію на Ягорлицькому поселенні. – Археологія, 1978 р., т. 28, с. 26 – 36.

Островерхов А.С. К вопросу о сырьевой базе античного ремесленного производства в районе Днепровского и Бугского лиманов: по материалам Ягорлыцкого поселения. – Вестник древней истории, 1979 г., № 3, с. 114 – 126.

Рубан В.В. О датировке Ягорлыцкого поселения. – “Исследования по античной археологии северного Причерноморья”, К., 1980 г., с. 104 – 114.