Паспортна інформація

Пам’ятник Адаму Міцкевичу

Розміри:

Фігури: висота – 2,23 м, ширина – 0,5 м, довжина – 0,5 м;

Постаменту: висота – 3 м, довжина – 0,6 м, ширина – 0,6м;

Площадки – 1,2×1,2×0,2 м.

Ідея спорудження пам’ятника великому польскому поету та діячеві національно-визвольного руху Адаму Бернарду Міцкевичу (24.12.1798 р. поблизу м. Новогрудка тепер Білорусь – 26.11.1855 р. Константинополь) виношувалась з кінця ХІХ ст.

Статуя виконана відомим на той час краківським скульптором Тадеушем Блотницьким. Встановлював фігуру поета станіславський каменяр Бембенович. Відкриття пам’ятника відбулося у 1898 р. на честь 100-річчя з дня народження поета. Скульптура виконана з каррарського мармуру, привезеного з Італії.

Адам Міцкевич за участь в організації студентських товариств “філоманів” та “філаретів” у Віденському університеті (1815-1819 рр.) був висланий з Польщі й перебував у Росії (1824-1829 рр.). В цей час зблизився з літературними колами Москви, Петербурга, познайомився з діячами української культури. Після виїзду з Росії жив в еміграції, головним чином у Парижі.

У 1848 р. він організував польський легіон на допомогу італійській революції.

Засновник польського романтизму, виразник визвольних та месіанських ідей. Поетичні повісті балади й романси (“Гражина”, “Конрад Валенрод”), сонети (“Кримські сонети”), драматична поема “Дзяди”, епопея “Пан Тадеуш”, інтимна, філософська лірика, публіцистика, переклади. Українською мовою твори А. Міцкевича перекладали П. Гулак-Артемовський, М. Старицький, І. Франко, Леся Українка, П. Тичина, М. Рильський, М. Бажан.

Творчість А. Міцкевича мала великий вплив на розвиток слов’янських літератур.

Реставраційні роботи:

Скульптура зазнала пошкоджень у 1918 р.

У 1930 р. пам’ятник було переведено в бронзу.

Реконструкція у 1989 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно постанови виконавчого комітету Івано-Франківської обласної Ради депутатів трудящих № ??? від 28.11.1969 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: встановлено охоронну зону 20×15 м.

Словацький огляд.- 1898.- № 3.- С.157.