Костел Воскресіння

Костел Воскресіння

Розмір зображення: 600:800 піксел

Костел єзуїтів 1729 р. (пл.Урицького, 23) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 78].

Кляштор єзуїтів засновано 1716 р. [Історія міст і сіл УРСР : Івано-Франківська область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.]. Оцей костел Воскресіння і є костелом єзуїтів.

Костел єзуїтів 1729 р. (пл.Урицького, 21) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Йосиф Прехтль (Прагтль) (1737 р, Відень – 1799 р., Браїлів) маляр-монументаліст, з 1757 р. – чернець кляштору тринітарів у Берестечку. Його твори були в костелі у м.Станіслав [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 156]. Можливо, що і не в цьому костелі.

Кафедральний собор 1753 – 1763 рр. (пл. Урицького. 22). (архіт.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 218].

Костел Воскресіння 1753 – 1763 рр. (майдан А.Шептицького, 8) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Слід знати, що костел орієнтовано вівтарем на захід, а головним (східним) фасадом – до безіменної площі та вул. Галицької. На площу Шептицького він виходить північним бічним фасадом.

.