2007 р. Місто мертвих палаців

Наталія Пономаренко, “Факти”

Дата: 31.08.2007

Стіни прадавніх будівель ще пам’ятають наймогутніших імператорів і королів Європи. Але руйнація та людська байдужість знищують національні пам’ятки архітектури. На їх збереження держава не виділяє грошей, а місцеві мешканці розбирають чотирьохсотлітні стіни на будівельні матеріали.

Символом занедбаності українських історичних пам’яток називають науковці місто Ізяслав. Унікальне зібрання середньовічних споруд занепадає від часу та людських рук. Найцінніший тут – палацово-парковий комплекс князів Сангушків, автор – італійський архітектор Пабло Антоніо Фонтана. Навіть напівзруйнований, він вражає своєю величчю.

Віктор Кучерук, краєзнавець: “Дещо схожий навіть на Маріїнський палац, адже Маріїнський палац і цей створені майже в один час, а тогочасні власники цього палацу князі Сангушки були одні з найбагатших людей України. І можливо вони, як і цариця Єлизавета, на замовлення якої Растреллі будував Маріїнський палац, могли замовити не менш відомого архітектора”.

Найдревніші кам’яні споруди 16 століття – княжий замок та католицький кафедральний собор Іванна Хрестителя. В його підвалах – родинна усипальниця Заславських, а з-під вікової штукатурки проглядають унікальні фрески. Однак місцевих мешканців це не турбує. У соборі вони зробили смітник, а замок розбирають на будівельні матеріали. На збереження пам’яток у районному бюджеті грошей немає, а допомога від держави останній раз надходила двадцять років тому.

Лариса Демянчук, начальник відділу культури і туризму Ізяславської районної державної адміністрації: “В минулому році була освоєна субвенція державна в розмірі одного мільйона, яка була витрачена на проектно-кошторисну документацію і частково першочергові протиаварійні роботи по двох об’єктах. На жаль, на інші об’єкти кошти не були передбачені і це лише капля в морі”.

Михайло Борисюк, голова Ізяславської районної ради: “Якщо реставрувати весь комплекс, то в попередніх розрахунках це понад 200 мільйонів гривень. Це кошти немалі і інвестори не завжди можуть з цими коштами пройти. Тому сьогодні без допомоги держави ми таку реставрацію провести не можемо”.

Ізяслав – туристична Мекка. Ця мрія місцевих чиновників наразі здається нездійсненною. Єдина надія – на допомогу держави. Адже через десять років рятувати буде вже нічого.