Преображення. Ікона 16 ст.

Розмір зображення: 640:800 піксел

До перемишльської школи слід віднести і деяких майстрів Бойківщини, в роботах яких помітно інтерес до більш реалістичного трактування пейзажу з панорамою хвилястих карпатських верхів та хребтів, вкритих де-не-де смерічками, як на іконах «Преображення» з Яблунева, «Різдво Христове» з Лопушанки та «Страшний суд» і «Страсті» 1593 року з церкви села Великого. Ці риси спостерігаємо також у багатьох інших творах, як, наприклад, у царських вратах з Плав’я і Кривого та в деяких іконах Турчанщини і околиць Долини.

Творам майстра «Преображення» властивий ніжний cipo-зеленуватий тонкий рисунок контура. Майстрові царських врат з Плав’я притаманні риси народного, дещо примітивного письма, що виявляються у трактовці обличчя темно-сірої карнації та в інших деталях. В іконах цієї майстерні з Долини виразно намічаються перехідні риси, що посіли важливе місце в розвитку малярства XVII століття (с. 261 – 263).

Преображення. Деталь ікони з Яблунева. XVI ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 264.