Пам’ятний знак партизан

Раїса Чурочкіна

Пам’ятний знак на маршруті рейду партизанського з’єднання Ковпака С.А., 1941, 1971 (іст.). Неподалік села.

У жовтні 1941 було створено Путивльський об’єднаний партизанський загін, що базувався у Спадщанському лісі. Вночі 1 грудня 1941 після нерівного бою з нацистами, партизани відійшли у напрямку Хінельських лісів. Шлях пролягав поблизу селища Яцине.

На честь цього рейду у 1971 неподалік села було споруджено пам’ятний знак, виготовлений за проектом районної архітектурної групи при Путивльському райвиконкомі. Прямокутний залізобетонний обеліск /4,5 х 1,2 м/ встановлено на прямокутному двоступінчатому цоколі /1,8 х 1,2 х 0,4 м/. У верхній частині обеліска – рельєфне зображення п’ятикутної зірки, нижче – меморіальна дошка з анотаційним написом.

[Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочик. – К., 1987. – С. 469.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1017.