[1987 р.] Загальний вигляд з позиції С3

Ярослав

Преображення Господнього 1910

Ярослав – це стародавня українська місцевість з часів Київської Русі. Перекази кажуть, що тут уже в 900-му році була церква, якою користувалися подорожуючі купці. Теперішня церква поставлена на прекрасній гірці і її можна бачити з віддалі кількох кілометрів. Від виселення українців вона ще й досі стоїть замкнена. Під час її «ув’язнення» польські археологи робили розкопки під її підлогою і так її розкопану й залишили. Були вістки в пресі, що церкву передано польському римо-католицькому костелові, але під умовою, що польські католицькі власті передадуть її в користування українцям. Церкву треба грунтовно відремонтувати. Підлога розкопана, дах тече, а передня частина церкви відділюється від решти структури, бо гірка розсувається.

В цій церкві знаходилася чудотворна ікона Богоматері «Милосердя Двері». Останнє публічне почитания ікони було 8 вересня 1943 року. Опісля поляки вивезли її в невідоме місце. Копія цієї ікони, відтворена мистцями Ю. Волянюком і Л. Грицаєм, знаходиться в українському католицькому університеті ім. папи Клемента в Римі.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 237.