2010 р. На реставрацію садиби-музею Осипа Маковея яворівські депутати виділили 70 тис. грн

Дата: 08.07.2010

Депутати Яворівської районної ради (Львівська область) затвердили програму соціально-економічного розвитку на 2010 рік, де окремим пунктом записано реставрацію садиби-музею Осипа Маковея в Яворові. Про це повідомив 7 липня власкор ЗІКу. На ремонт музею-садиби Осипа Маковея, яку відновлять до Дня Незалежності України та Дня народження українського поета та письменника, яворівський депутатський корпус вирішив скерувати 70 тис. грн.

Як довідався власкор ЗІКу з компетентних джерел, меценати теж готові докластися до цієї справи.

Нагадаємо, що в 1992 році в Яворові відкрито й освячено музей-садибу Осипа Маковея, ім’я письменника повернено місцевій гімназії (до 1939 року – Українська гімназія імені Осипа Маковея). У 1988 році в Яворові створено суспільно-культурне Товариство імені Осипа Маковея, старанням якого у 1990 році на будівлі школи встановлено меморіальну дошку.

Довідка ЗІКу

Осип Маковей (23.08.1867 – 21.08.1925) народився у м. Яворові (тепер Львівська обл.). Навчався у Львівській гімназії. У 1893 р. закінчив філософський факультет Львівського університету. Був редактором журналу «Зоря» (1894-95), газети «Буковина» (1895-97), одним із редакторів «Літературно-Наукового Вісника» (1897-99), співробітником «Діла». Із 1899 р. – викладач учительської семінарії в Чернівцях. 1901 р. одержав вчений ступінь доктора філософії за дослідження творчості П. Куліша.

Під час Першої світової війни 1914-18 рр. служив військовим перекладачем австрійської армії, начальником поштової цензури в Чернівцях, пізніше – в радіогрупі. У післявоєнний період працював директором вчительської семінарії в Заліщиках. О.Маковей був знайомий і підтримував дружні стосунки з І. Франком, Лесею Українкою та іншими письменниками.

Літературну діяльність розпочав у кінці 80-х рр. 19 ст. Автор поетичних збірок «Поезії» (1895), «Подорож до Києва» (1897), «Ревун» (1910). Частина поетичної спадщини О.Маковея залишилась неопублікованою. Найповніше талант письменника виявився в прозових творах, зокрема, «Залісся» (1897) і «Ярошенко» (1905), оповіданнях, об’єднаних у збірках «Наші знайомі» (1901), «Оповідання», «Кроваве поле» (1921), «Примруженим оком» (1923).

О. Маковей досліджував творчість І. Франка, Лесі Українки, П. Грабовського, Т. Бурдуляка, Ю. Федьковича. За безкомпромісний патріотизм під час українсько-польської війни й після неї потрапив 1921 року до Чортківської в’язниці, яка підірвала його здоров’я.

Помер 21 серпня 1925 року – за два дні до свого 58-ліття.

Джерело: “Західна інформаційна корпорація”