1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м. Яворів.

Яворівський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1670.

Розташована на колишньому Малому передмісті. Фундаційну грамоту на будову церкви надав польський король Михайло Корибут Вишневецький у 1670 р. В цьому ж році старанням о. Якова Загаєвича збудована тризрубна дерев’яна церква, завершена низькою шоломовою банею на восьмерику нави. У 1672 р. її права підтверджені Яном III Собєським, а у 1764 р. – Августом II. В 1939 р. церква розширена добудовою до нави бокових рамен, в наслідок чого стала хрещатою (проект Євгена Нагірного). В церкві зберігся чотириярусний різьблений іконостас 1671 p., правда, повністю перемальований. Поруч з церквою розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця. По другій світовій війні церква стояла зачиненою з 1960 по 1989 р. і використовувалася на склад зерна.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 159 Галицька фінансова прокуратура, опис 9, справа № 1789, 1790.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 228.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 748.