2008 р. Римо-католицькі монахині у суді відстоюють своє право на будівлю монастиря на…

2008 р. Римо-католицькі монахині у суді відстоюють своє право на будівлю монастиря на Тернопільщині

Дата: 16.01.2008

Причиною судового позову стала відмова сесії Язлівецької сільради визнати право власності за римо-католицьким чернечим Згромадженням сестер непорочного зачаття пресвятої діви Марії на частину будівлі монастиря. Будинок давнього палацу XVII століття в середині XIX століття Згромадженню подарував власник місцевого маєтку Христофор Блажовський і відтоді в ньому діяв монастир.

Стараннями сестер-непорочниць комплекс частково добудували. У 1946 році радянська влада закрила його і передала майно санаторію. Черниці Згромадження повернулися з вигнання у Язловець у 1998 році і на баланс монастиря передали частину будинку, який вони займали колись і котрий уже не використовував санаторій. За лікувальним закладом досі залишається частина старого палацу-монастиря і в Згромадженні Сестер зазначають, що на неї не претендують, але хочуть, щоб право власності на споруди, які стараннями Церкви відремонтували і врятували від руйнування, визнали за чернечим орденом. У сільраді ж запевняють, що не виступають проти того, аби сестри-монахині тільки користувалися будівлями.

„Сестри подали заяву на сесію сільради, але депутати проголосували і відмовили задовольнити її. Ми не боронимо сестрам користуватися будівлею, але краще, щоб вона, як пам’ятка архітектури, залишалась у власності держави,” розповіла кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу голова Язловецької сільради Марія Футрин.

Згромадження зверталося до влади, щоб за ним визнали право власності на монастир із 2002 року і керується розпорядженням тодішнього голови обладміністрації Анатолія Курницького про повернення майна. Сільрада мотивує свою відмову Указом Президента України 2005 року, який забороняє передачу у власність пам’яток архітектури. Розгляд справи у Господарському суді у Тернополі призначили на 16 січня.

„Радянський режим вигнав сестер із Язлівця і тепер вони повернулися до свого монастиря, котрий застали в руїні. Частину будівлі, де зараз діє монастир, санаторій на час повернення сестер уже залишив і тут нічого не було. Спершу сестри хотіли взяти лише каплицю і два приміщення, але в обласному управлінні архітектури запропонували і колишній монастир. Згромадження його відремонтувало, встановило протипожежну сигналізацію і прийняло на свій баланс. Залишалося тільки, щоб сільрада визнала право власності,” розповідає капелан сестер Язловецького монастиря отець Андрій Недзельський.

Але задовольнити звернення відмовили, зауважує священик. Мотиви таких дій, за його словами, невідомі, але щоб вирішити питання законним шляхом, Згромадження звернулося до суду.

Описані події довкола Язловецького монастиря спричинили появу ряду статей у Бучацькій районній газеті „Нова доба”. Матеріали під назвами „Пам’ятка архітектури національного значення, або Не хворіймо на туберкульоз” від 2.09.2005, „Кому має належати Язлівецький монастир” від 3.02.2006, „За зупку кляшторну ми заплатили ополяченням сотень українців” від 1.03.2006, „З українських селян-кріпаків здирали останню шкуру” від 7.12.2007 ображають почуття сестер і мають мало спільного із правдою, зазначають у монастирі.

Водночас голова і деякі депутати Язловецької сільради зустрічалися нещодавно із головою Тернопільської обладміністрації Юрієм Чижмарем і, зокрема, зауважували, що монастир не варто передавати у власність Згромадження.

Виникає подив, чому стільки проблем існує довкола монастиря, коли в цей же час у Язлівці руйнуються старовинний замок і костел, зауважує отець А.Недзельський. Про відновлення останніх пам’яток зараз зовсім не йдеться, а от монастир, який Згромадження відремонтувало своїми силами і ресурсами, викликає багато суперечок, дивується він. Зрештою, справу має вирішити суд.

Довідка РІСУ

Згромадження сестер непорочного зачаття пресвятої діви Марії заснували у Римі 1857 року. Язловецький монастир сестер-непорочниць освятили у листопаді 1863 року. Тривалий час Згромадження і монастир очолювала блаженна Марцеліна Даровська, яку беатифікував Папа Іван Павло ІІ у 1996 році і яка похована у спільній усипальниці сестер у Язлівці.

Основне завдання Згромадження – відродження духовності сімей через виховання дівчат як правдивих християнок, дружин, матерів і громадянок країни. У Язловецькому монастирі протягом цілого року відбуваються реколекції для молоді та сімей. Протягом 2007 року монастир відвідали понад 10 тисяч людей, тоді як у 2006 – приблизно 8 тисяч.

Джерело: РІСУ