Меморіальний комплекс

Алла Дяченко

Меморіальний комплекс: Могила Григораша Я.Г., 1943; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1988 (іст). Центр села, біля стадіону.

Під час визволення села 11 вересня 1943 загинуло 24 радянських воїна. Спочатку воїни були поховані на подвір’ї школи с. Юрівка. В окремій могилі був похований Григораш Яків Григорович – воїн 112-ї стрілецької дивізії 416-го стрілецького полку, який загинув у вересні 1943.

У 1954 останки загиблих воїнів перенесені у братську могилу с. Пекарі (що на той час було Юрівської сільради). Могила Я.Григораша лишилася на подвір’ї школи.

У 1988 останки воїна з перенесені у центр села. На могилі встановлено надгробну плита з написом. За могилою встановлено 6 залізобетонних стел /2,0 х 0,6 м/, на яких викарбовано прізвища 208 воїнів-земляків, які загинули на фронтах Другої світової війни та 24-х мирних жителів села, які загинули в роки окупації 1941 – 43 рр. Між стелами на мармуровому постаменті встановлено бетонну скульптуру жінки /3,5 м/, внизу – дати «1941 – 1945».

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації. Список безповоротних втрат 112 СД; ф. 416, спр. 136509, арк. 1 – 2; ф. 1309, оп. 2, спр. 161, арк. 19; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 78; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 656; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 463; Украинская ССР в годы Великой Отечественной войны 1941 – 1945. – К., 1987. – Т. 11. – С. 276.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 532.