Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

X-XIII ст.

Розміщення:

Черкаська обл., Золотоніський р-н, с. Каленики, 1,5 м на північ від села, над корінним берегом р. Супою.

Загальний опис:

Городище розміщено в полі, на правому корінному березі ріки Супою, над його долиною. Воно оточене двома рядами ровів і валом. На городищі багато уламків кераміки, дрібної цегли, металу та людських кісток.

Довжина городища – 60 м, ширина – 68 м, висота валу – від 4 до 8,5 м.

Перші давньоруські укріплені поселення з’явилися у другій половині І-го тис. н. е. Велика кількість їх виникла у IX-XIII ст. До цього часу відноситься існування городища біля с. Калеників.

Досліджувалось на початку XX ст. археологом М. Макаренком. Відноситься до періоду Київської Русі (X-XIII ст.). Речовий матеріал, підібраний на ньому, зберігається в Інституті археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 486.

Бюлетень кабінету антропології та етнографії / Науковий архів ІА НАН У.- К., 1925.- Т. І.- С. 30.