Довжок с

Історичні адміністративні поділи

Коментар: згадується з поч. 16 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Перша згадка: 1530 р. Піп згадується в 1530, 1565, 1583 рр. З 2 пол.17 ст. функціонував старостинський двір (в т.ч. для прийому іноземних послів). Палац розібрано на поч.19 ст.

В 1884 р. знайдено монети, серед них 2 срібні венеціанські монети дожа Ранеріо Джено (1252 – 1266 рр. та 2 срібні венеціанські монети дожа Франческо Дандоло 1328 – 1339 рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 120; Подольские епархиальные ведомости, 1892 г., 39, с. 8522].

В 1905 р. поруч існував окремий хутір Гумниськ (5 км від Кам’янця, 5.5 км від Довжка) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд.губ.стат.комитета, 1905 г., с. 16].