Пільний Мукарів с

Історичні адміністративні поділи

Або Старий Мукарів. Згадується з 1404 р. Піп згадується у списках 16 ст. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

7 березня 1440 р. польський король Владислав 3 підтвердив право Петра Одровонжа зі Спрови володіти селами, наданими йому королем Владиславом 2:

Сатанів з належними до нього селами Яблонів, Стриєва, Пастоловці та Горчовка;

Зіньковче з належними до нього селами Крімечка, Бессукойче, Мезаков, Скварніче;

Нижній Мукарів, що зветься також дворище багатого Яцуша – у Смотрицькому повіті;

Чехи у Летичівському повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 253].

3 січня 1443 р. польський король Владислав 3 записав своєму слузі Миколаю Відінічу зі Слабча 100 гривень на селі Мукарів (Mukarow) у Смотрицькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 263].

В.Михайловський вказує на Підлісний Мукарів, але для цього нема конкретних підстав [М.Жарких, 5.03.2009 р.]