Сокілець с

Історичні адміністративні поділи

Згадується з 16 ст. У 17 ст. були збудовані укріплення (мури та башти), залишки яких існували до к.19 ст. Північна частина села звалася Кирнички; там був благодатний колодязь; за переказом, був монастир [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Залишки печерного монастиря [Сецинский Е.И. Раскопки древнего скального монастыря в с.Бакота Ушицкого уезда. – Подольские епархиальные ведомости, 1891 г., № 46, с. 1213].

Література:

Захар’єв В.А., Рідуш Б.Т. Підземелля у Сокільці. – “Матеріали 5-ї міжнародної археологічної конференції студентів та молодих вчених”, К., 1997 р., с. 288 – 290.

В 1996 р. в центрі с.Сокілець р.Дунаївці виявлено 2 різночасові підземні споруди загальною довжиною біля 200 м. Датовані попередньо: 1 п.1 тис.н.е. і пізнім середньовіччям.

Захар’єв В.А. . – “Археологічні дослідження в Україні в 1994-1996 роках”, К., 2000 р., с. 46. [Могильник давньоруський]

Захар’єв В.А. . – “Археологічні дослідження в Україні в 1994-1996 роках”, К., 2000 р., с. 46 – 47. [Могильник давньоруський]