Братська могила радянських воїнів

Лариса Восьмірова

Братська могила радянських воїнів, 1943 (іст). У центрі села.

Поховані воїни-десантники, які весною 1943 виконували спецзавдання у тилу ворога. Група воїнів у кількості 3-х чоловік приземлилася на околиці села. Але приземлення було невдалим. Воїни отримали тяжкі травми ніг. Двоє воїнів незабаром померли, а третій – загинув під час бомбардування села. Прізвища загиблих воїнів невідомі. Село визволено 9 серпня 1943.

Загиблих поховали на кладовищі, а у 1958 їх останки перепоховали біля школи. У тому ж році на могилі встановлено обеліск, замінений у 1979 бетонною скульптурою воїна /2,5 м/. На чоловому боці цегляного постаменту /2,09 м/ – гранітна дошка з меморіальним написом.

[Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 252; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 1538/1; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 474.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1237.