2021 р. Довідка

Людила Горковчук

2021 р. Довідка

Розмір зображення: 800:600 піксел

Село Кам’яний Брід здавна належало до Черняхівської волості шляхтичів Немиричів герба Клямри. Проте досить часто перебувало в оренді, або, як тоді називали, в посесії інших власників. Перша церква у Кам’яному Броді була збудована ще в 1722 році коштом посесора Стефана Незвоєвського. У 1784 році село знаходилося в посесії вельможної Марії Людвіки Ходкевичевої, вдови старости жмудського Яна Миколая Ходкевича. Вона ж була і коллятором церкви, тобто мала право вибирати священника та опікувалася церквою. У документах візитації Кам’янобрідської парафії за 1784 рік зазначено:

«Церква парафіяльна в селі Кам’яному Броді під титулом Воздвиження Святого Хреста в колляції ясновельможної Ходкевичевої, старостини жмудської. Перша забудована в 1722 році, коштом вельможного Стефана Незвоєвського, на закладення і посвідчення якої жодних документів немає, але той рік над старими дверима церковними записаний був, як свідчать Візиті Генеральній Провізори присяглі, іменовані Хведір Каченко, маючий літ сімдесят, Іван Шульга, маючий літ сімдесят та інші присутні мешканці і Братство».

4 квітня 1778 року митрополит Леон Шептицький видав дозвіл на будівництво нової церкви. Закладав її на новому місці радомишльський декан Следкевич 23 квітня того ж 1778 року. Через два роки основне будівництво було завершене, і 26 жовтня 1780 року церкву освятив священник села Івановичі Іван Немоловський, на той час декан Черняхівський:

«Теперішня церква на новому корені вибудована, закладена за дозволом ясновельможного Леона Шептицького року 1778, дня 4 квітня з Канцелярії Генеральної виданим, через превелебного священника Следкевича, декана Радомишльського, того ж року дня 23 квітня, як свідчить відмітка про виконання, на другій стороні документу записана. Освячена за дозволом ясновельможного Ясона Смогоржевського, адміністратора метрополії Київської, в році 1780 дня 9 жовтня превелебним священником Немоловським, деканом Черняхівським, як свідчить відмітка, на другій стороні документу записана того ж року і місяця дня 26».

Опубліковано 28.09.2021 р. [+ фото]